5 gode råd til putteritualet

Som forældre gør vi altid, det bedste vi kan, for at vores små kan få en den vigtige trygge afslutning på dagen. Dog kender alle forældre til de aftener, hvor de små ikke kan eller vil hengive sig til søvnen, og vi som forældre føler os så trætte, at det går ind til knoglerne, mens timerne tikker afsted. 

Hvis I har lyst til at afprøve et trygt og betydningsfuldt putteritual derhjemme, har vi udviklet 5 gode råd, der inkluderer den personlige godnatsang. Putteritualet er udviklet med henblik på at sørge for, at både børn og forældre får en god afslutning på dagen og er klar til, hvad morgendagen måtte bringe. 

1. Genkendelighed 

For børn kan det ukendte være uhyggeligt og svært at forholde sig til. Vi kan ikke sørge for, at hele dagen bliver tryg og genkendelig for barnet, MEN vi kan sørge for at afslutningen på dagen er det. En måde at sørge for dette på, er ved at sikre, at putteritualet finder sted samme tid og med samme omgivelser hver aften, og at hele ritualet sker i samme rækkefølge.

2. Nærvær 

Afslutningen på dagen er et oplagt tidspunkt at sørge for nærhed imellem barn og forældre. Barnet skal mærke, at forælderen er til stede. Du kan for eksempel læse barnets yndlingsbog eller fortælle en hyggelig historie. 

3. Anerkendelse

Børn har også brug for at blive hørt. De kan have en masse tanker i hovedet, som de har lyst eller brug for at tale om, og sengetid er et oplagt tidspunkt, hvor forælderen kan være fuldt tilstede og lytte anerkendende til, hvad barnet gerne vil snakke om. Taler barnet endnu ikke endnu, kan en måde at anerkende barnet på være ved selv at tale om barnets dag. 

4. Musik

Musik er beroligende og sørger for en tryg stemning inden barnet skal sove. Her sættes den personlige godnat sang på, hvor forælderen synger med. De rolige toner vil lade barnet døse ligeså stille hen, og genkendeligheden fra forælderens stemme vil sørge for tryghed og nærvær.

 5. Omsorg

Når det er tid til, at forælderen skal forlade værelset, er det en god idé at gøre det på en rolig og kærlig måde. Du kan give barnet et kys og et kram og derefter sætte slumremusikken på og gå ud af værelset. Slumremusikken vil fortsætte den tryghed barnet følte, mens du var i rummet med de genkendelige og rolige toner.

Har du hørt om vores hyggelige slumremusik?