Case: Halvanden times gråd blev til ti minutters tryg putning

Sådan gik putning af Isaac fra 1,5 timer til 10 minutter


Sådan hjalp en personlig godnatsang Isaac og familien med at få søvnen tilbage.

Kirsten og Jacob fra Nykøbing Falster føler, at de har prøvet ALT for at få deres lille søn, Isaac, til at sove trygt om natten. Når Isaac skal puttes, er det ikke den hyggelige aftenstund, som forældre ønsker med deres børn. Det er en lang og udmattende kamp mod gråd og dyb ulykkelighed. Den gråd, som fylder huset hver aften, går lige i maven, og Kirsten og Jacob gruer for at skulle igennem putningen. Det gør ondt!

Det er opslidende, når ens barn ikke vil sove. Et problem, som mange forældre møder i løbet af barnets første mange leveår. Det kan være i putningen, hvor det er svært at overgive sig til søvnen, hyppige opvågninger, night terror eller overgangsfaser, hvor der er brug for mere hjælp til at byde søvnen velkommen.

For Kirsten og Jacob er der dog en løsning – og det er tilmed en, de aldrig havde set komme.

For godt til at være sandt?

Da Kirsten en sen aften scroller på Facebook, efter endnu en lang og udmattende putning, falder hun over en annonce, som fanger hendes blik. Det er et opslag om den personlige godnatsang og -bog, som skulle kunne skabe ro, nærhed og tryghed omkring sengetid.

Kirsten er skeptisk. For hvad er det lige en personlig godnatsang kan gøre af forskel? De har jo prøvet alt lige fra kugledyne og andre sange til faste rutiner og gode råd fra sundhedsplejersken. Den personlige godnatsang lover bedre søvn og hyggelige aftener gennem musik – det lyder alt for godt til at være sandt. Men afmagten og længslen efter et redskab, der virker, fylder heldigvis mere end hendes skepsis, så hun beslutter sig for at give det et skud. Et par måneder senere står resultaterne klart: det er den bedste beslutning, hun har taget for Isaac – og for hele familiens søvn.

Se med i videoen og hør, Kirsten og Jacob fortælle, hvordan den personlige godnatsang gjorde hele forskellen for Isaac og familien.

Godnatsangen og putteritualet, der skaber resultater

Der går ikke lang tid, før Kirsten og Jacob får Isaacs sang og en bog med historien om Norly og søvnmagien. Og det er næsten som magi. Hver aften gentager de samme rutine; læser i bogen og afslutter med den personlige godnatsang. Inden de lister ud af soveværelset, sætter de slumremusikken på, hvor elementer fra den personlige godnatsang går igen.

I løbet af få dage oplever de en forandring: Isaac bliver ikke længere dybt ulykkelig, når han skal ned i sin seng, eller når forældrene går ud af værelset. I stedet lægger han sig om på siden og falder i søvn. Faktisk tager det nu kun 5-10 minutter for ham at falde i søvn. Og Isaac vinker farvel til dagen tryg, glad og rolig. Som Jacob siger “Det er simpelthen fantastisk”.

Hemmeligheden bag 

Men er en personlig godnatsang så en magisk tryllestav, man kan svinge over børneværelset for at få ro? Ikke helt, men næsten. Sangen virker dog kun, når den er en del af et fast putteritual. Kirsten og Jacob deler her, hvordan deres rutine omkring sengetid fungerer: 

  • Isaac får mælk 
  • Isaac bliver lagt stille og roligt ind i seng 
  • De sidder med Isaac og hygger om den personlige godnatbog 
  • De sætter den personlige godnatsang på og synger stille og roligt med 
  • Slumremusikken sættes på, og de forlader soveværelset 

Putteritualet foregår på samme måde og samme tidspunkt hver aften, og sådan bliver ritualet genkendeligt og nemt at forudsige for Isaac.

Derfor virker det

For Kirsten og Jacob (og ikke mindst Isaac) gjorde den personlige godnatsang og -bog en betydelig forskel for deres putninger. Nu er putningen en hyggelig stund for familien, så der altid er en god afslutning på dagen. Derudover er det faste putteritual genkendeligt for Isaac, og den personlige godnatsang et trygt omdrejningspunkt for ritualet. Sangen er Isaacs helt egen, og med tiden vil han genkende sit navn blive sunget og forbinde det med sig selv. Ved den kontinuerlige brug af sangen, ritualet omkring den og det personlige element bliver rutinen og musikken et symbol på tryghed, nærvær og SØVN.

Helt biologisk er der dog også en årsag til, at den personlige godnatsang har så stor virkning på Isaac. Forskning peger nemlig på, at musik påvirker hjernens limbiske system, som regulerer blandt andet hukommelse og følelser. Musik styrker relationen blandt mennesker. Og musik kan forbindes til bestemte følelser eller minder, og dermed vil den følelse, som er forbundet med mindet, dukke op, når musikken spilles igen. Måske kender du det selv, hvis du hører en sang, der minder dig om din første kæreste, og du svælger i nostalgi. Eller når hårene rejser sig på armene, når nationalsangen toner ud til en landskamp, hvor følelsen af fælleskab breder sig blandt menneskemængden. Det er eksempler på, hvordan musik kan påvirke emotioner, fremkalde minder og styrke båndet mellem mennesker.

Ved brug af den personlige godnatsang er de samme funktioner på spil. Gennem Isaacs putteritual bliver godnatsangen forbundet med nærvær, tryghed – og i sidste ende sengetid. Følelser smitter, så når Kirsten og Jacob synger med på Isaacs’ godnatsang, og finder glæde og ro heri, har det en afsmittende effekt på Isaac. Slumremusikken, der er bygget på de samme elementer, som optræder i den personlige godnatsang, minder Isaac om trygheden og nærværet med sine forældre. Og det skaber ro. Ro på nervesystemet. Ro til at tage afsked med dagen.

Står du i samme situation, som Kirsten og Jacob gjorde, da Isaac ikke kunne sove? Så tag et kig på vores personlige godnatsange og -bøger. Der er 4 skønne melodier, så vælg med hjertet.