Husk rutinerne – især når ferien banker på døren


Det er fristende at smide alle rutiner over bord, når kalenderen viser ferie. Alle har brug for en pause fra hverdagen. Men en pause fra det faste putteritual er ikke lig med lykke.

Ferien banker på døren. Og i en travl hverdag, som er pakket med faste gøremål, er det fristende at smide rutinerne over bord. Det hænger os måske langt ud af halsen at skulle nå at smøre madpakker, haste på arbejde efter aflevering, nå tilbage og hente inden institutionen lukker, have aftensmaden klar på slaget 17.30, give et bad – og også lige nå at være nærværende imens.

NU vil vi bare gerne slappe af, sove længe og nyde tiden sammen som familie.

Børn har godt af at mærke, at rytmen bliver brudt. For både børn og voksne er det skønt, at vi ikke skal være et sted på et bestemt tidspunkt, eller at vi kan sove, til vi vågner (hvis vi har været så heldige at få et par små sovetryner). Men det kan også være svært for børn at navigere i, når de er vant til faste rammer.

Et sted, hvor det kan være en stor hjælp at holde fast i rutinerne, er ved sengetid. Især for de helt små. For de fleste overtrætte børn får langt sværere ved at sove.

Derfor kommer her vores tips til at holde fast i putterutinerne – også selvom det er ferietid.

Tips til feriens putterutiner

  • Har du ikke allerede en god rutine på plads, så start nu. Der findes mange puttemetoder, men det, der virker allerbedst, er ro og tålmodighed. Det tager tid at opbygge en god rutine omkring sengetid. Men det er det værd. Hjernen finder nemlig ro, når den ikke skal arbejde hårdt på at forudsige, hvad der nu skal ske. Derfor hjælper det barnets hjerne, at vi gør det samme igen og igen. Glemme vi rutinerne, fordi det er ferie, gør vi altså opgaven med at falde i søvn sværere for barnet.
  • Sænk tempoet før sengetid. Der er formentlig drøn på i løbet af dagen, så det er vigtigt at skrue ned for indtrykkene inden sengetid. Sluk skærmen, rul ned, lav et bad, sæt noget roligt musik på og giv barnet et måltid mad, hvis I stadig ammer eller giver flaske.
  • Måske du hellere vil bruge sommeraftenerne på terrassen med et glas rosé i hånden end inde på børneværelset? Eller sidde under et lunt tæppe inden døre, mens regnen trommer på ruden. Vores følelser smitter, og dit barn kan mærke din egen frustration og utålmodighed, når putningen ikke vil lykkes. Det bedste råd er derfor selv at være tålmodig. Her kan musik hjælpe os, fordi musik forløser følelser. Vi har udviklet den personlige godnatsang som et redskab til at skabe netop den ro og positive følelser i forbindelse med putningen. Når mor er rolig, bliver barnet det også (det gælder forøvrigt børn i alle aldre).
  • Ferien er ofte forbundet med nye oplevelser. Jo mere børn oplever om dagen, jo mere skal der bearbejdes om natten. Derfor kan ferier ofte være forbundet med en tid, hvor børnene vågner hen på aftenen, fordi de simpelthen ikke har nået gøre dagen helt færdig endnu. Et roligt, genkendeligt stykke musik kan hjælpe barnet videre i søvnen. Genkendelsen gør, at ubevidstheden registrerer, at det stadig er sovetid. Bruger du den personlige godnatsang fra os, følger der også 26 minutters slumremusik med, som indeholder dele af sangen, for netop at skabe genkendelighed og tryghed.

Læs også, Lola Jensens anbefalinger til at få en god rutine omkring putningen.

Hvad med ferien sydpå?

Når turen går til varmere himmelstrøg, gælder præcis samme råd, som derhjemme. Hold fast i putterutinen. De nye omgivelser gør det ekstra vigtigt at få skabt en genkendelig situation, så dit barn ved, at nu er det sengetid, og her er helt trygt at lukke øjnene og tage afsked med dagen.

Husk de elskede puttedyr og tag dit barns egen dyne med, hvis det kan lade sig gøre. Musikken er også her et godt redskab til at genskabe roen hjemmefra. Den personlige godnatsang fungerer som et universelt kommunikationsmiddel, som forbindes med søvnen – uanset hvordan rummet ser ud.

Vi håber, du og din familie får en skøn ferie. Vi står klar til at indsynge navnet på din guldklump, så I kan skabe det putteritual, som fungerer til både ferie og hverdag.