Hvorfor den trygge afslutning på dagen er vigtig

Verden snurrer hurtigt rundt. Vi suser afsted på arbejde, til frisør, til afhentning af børn, på café, til skole-hjem-samtaler og meget mere. Det går stærkt, men vi kan holde til det. Det er dog ikke altid, vores børn kan følge helt med. 

For børn kan hektiske dage og uforudsigelige elementer i hverdagen virke som støj for hjernen. Nogen børn kan tage det i stiv arm, men andre kan ikke. Børnene kan blive trætte, overvældede og trykkede af det, og derfor er det vigtigt, at de oplever nærvær, forudsigelighed, tryghed og ro derhjemme. 

Et oplagt tidspunkt at skabe nærværet og trygheden er når ulvetimen er passeret, og det er tid til, de små skal sove. 

For mange familier kan sengetid være en timelang proces, der indebærer grædende børn, stressede forældre og en udmattet familie, når det er ovre. Dette stresser blot de små. Stresset sætter en hindring for den søvn og ro, som både barn og forældre har behov for. Men sådan behøver det ikke at være. 

Indfører man et putteritual, der følges hver dag, skabes der rammer og forudsigelighed for barnet. Barnet forstår, hvad der skal ske, og oplever tryghed og ro. Forældrene vil også opleve ro omkring ritualet, hvilket vil smitte af på børnene, der følger forældrenes ro. Dette virker endda for helt små børn, der på trods af manglende sprog kan genkende ritualet i form af lyde, rutine og stemning. 

At barnet får en tryg og rolig afslutning på dagen hjælper med bearbejdelsen af dagen. Når barnet bliver lagt i seng på en hyggelig, rolig og nærværende måde, sikrer det at forældrene også har kvalitetstid, og at hele familien får en god afslutning på dagen, så alle er klar til næste dag.  

Kunne du tænke dig at høre vores bedste råd til et trygt og godt putteritual, der virker?