Derfor skaber den personlige godnatsang søvnmirakler

Barneskrig, gråd og lange aftener med tunge øjenlåg. Kampen om at lokke sit barn til at sove, der først lykkes efter timevis af frustration hver aften. Det kan føles helt unådigt, og det er en problematik, langt de fleste forældre kender til. 

Derfor har vi arbejdet med at skabe et stærkt og effektivt putteritual med omdrejningspunktet: den personlige godnatsang. Dét kan dog blive mødt med skepsis, for hvad er det lige en personlig godnatsang kan, som alverdens andre vuggeviser ikke kan? 

Musik er generelt et fantastisk redskab til at skabe god søvn. Dét, der gør, at den personlige godnatsang i særdeleshed fungerer, er, at sangene er komponeret efter principper, der gør dem mere søvndyssende. Det sker gennem stemningsfyldte akkorder, rolige rytmer og genkendelige sekvenser.

I videoen her fortæller familievejleder Lola Jensen, hvorfor den personlige godnatsang og konceptet bag er så effektivt et våben til at skabe søvn. Og en familie, som har oplevet store problemer med at få deres søn til at sove, deler ud af deres erfaringer med at vende putningen fra et inferno af skrig og frustrationer til dagens bedste øjeblik. 

Tryghed og kontinuerlighed 

Den personlige godnatsang er faktisk del af en større metode til god søvn for børn. Denne metode går ud på kontinuerlighed og genkendelighed, hvilket den personlige godnatsang og slumremusikken bliver anker for under putterutinen. 

Sangen og slumremusikken er fantastiske redskaber til et trygt og kontinuerligt putteritual, fordi de er bygget efter netop disse principper. Musikken er nemlig komponeret efter, at det skal være genkendeligt og forudsigeligt for barnet, og samtidig skal det være udfordrende nok for barnets hjerne til, at de ikke bliver kedelige. 

Det handler dog ikke kun om, at redskaberne i form af musikken er genkendelige – det handler i ligeså høj grad om rutinen, der bliver bygget op omkring putningen. Når den er velkendt, tingene sker på samme tidspunkt og musikken er den samme, skaber det forudsætningen for tryghed og ro. Altså grundlaget for skøn søvn. Som Lola Jensen fortæller i videoen, er netop genkendeligheden vigtig for barnets søvn, da det giver barnets hjerne ro fra at skulle forholde sig til, hvad der nu skal ske; søvn bliver automatisk forbundet med putning.

Forældrenes nærvær er det vigtigste

Et andet væsentligt element i brugen af den personlige godnatsang og -bog er forældres nærvær over for barnet, når den personlige godnatsang spilles og synges eller historien om Norly og søvnmagien læses op.

Hvis du som forælder selv synger med, putter og nusser barnet, mens sangen spiller, viser du, at du er helt til stede. Du finder selv ro, og din ro og nærvær vil smitte af på barnet gennem det, der kaldes emotionel smitte. Det er også det, vi oplever, når et barn i en vuggestue begynder at græde, så smitter det de andre børn, og flere vil således ty til gråd. Forholder den voksne sig i ro, vil det omvendt smitte barnet, som falder naturligt til ro. Og bare rolig, vi ved godt, at det er nemmere sagt end gjort, når man står med sit ulykkelige barn.

Når du forlader soveværelset, anbefaler vi slumremusikken, der minder om godnatsangen og dermed fastholder den trygge stemning, som dit barn oplevede, mens du var på værelset. 

Hvad sker der i hjernen, når den personlige godnatsang lyder?

Musik er generelt et fantastisk redskab til at skabe god søvn. Faktisk kan musik påvirke følelser ved at regulere sindstilstanden. Musik kan være en medfaktor til at lindre stress ved at skabe ro i hjernen, fordi den rette musik kan reducere mængden af kortisol. Derudover kan musik udløse dopamin, som hjernen forbinder med belønning.

Musik kan frembringe minder og associationer til bestemte ting. Det kender du måske selv fra, når du hører en sang, der minder dig om en bestemt tid eller person og fremkalder de følelser, du forbinder dertil. Når dit barn hører sin personlige godnatsang, vil mindet om den trygge putning, den varme nærhed fra mor og far samt den rare stemning i rummet blive koblet sammen med søvnen. Og søvnen bliver et rart sted at søge hen.

Dét, der gør, at den personlige godnatsang i særdeleshed fungerer, er, at sangene er komponeret efter principper, der gør dem søvndyssende. Det sker gennem stemningsfyldte akkorder, rolige rytmer og genkendelige sekvenser. Hjernen reagerer faktisk på både rytmer, klang og toner fra musikken.

Barnet mærker nærheden og opmærksomheden fra sine forældre, når sangen synges – og den sindsstemning genskabes, når sangen sættes på, på et senere tidspunkt. Flere studier udleder, at musik hjælper mennesker med at binde sig til hinanden, arbejde sammen og frembringe harmoni og ro. Det har du måske selv oplevet, hvis du har været til koncert, hvor musikeren spiller et af sine største numre, og hele publikum synger med. Hårene på armene rejser sig. Halsen snører sig sammen. Stemningen er intens. Du kan måske endda genkalde dig den følelse nu, bare ved at læse om det?

Den instrumentale syng-med-version hjælper til i putningen, hvor du som forælder har mulighed for at synge med på en naturlig måde. Forældrenes stemmer virker stærkt beroligende – tænk bare på, hvordan babyer kan genkende forældrenes stemmer, når de kommer ud af maven. Puls og blodtryk falder ved lyden af en forældres stemme. Det samme princip gør sig gældende, når dit barn hører din stemme synge den personlige godnatsang.

Men bare rolig. Hvis du ikke har lyst til at kaste dig ud i din helt egen solo, virker det også, hvis du synger med på den indspillede version.  Det vigtigste er blot, at du synger, for forskning viser, at når du som forælder synger for dit barn, kan du holde barnets fokus og opmærksomhed længere end ved almindelig tale.

Det personlige i sangen gør en stor forskel for vores børn

I godnatsangen indsynges dit barns navn som en del af teksten. Det spiller en stor rolle, fordi dit barn vil forbinde sangen med sig selv og stoltheden over at være til. Lige fra spædbarnsalderen træner vi barnet til at reagere på sit navn og ved at spille sangen hver aften, oplever dit barn forståelsen af, at det er her, jeg hører til.

At du som forælder har valgt en personlig sang, viser dit barn, at det her er til dig og kun dig. Det er en kærlighedsgestus, som dit barn vil tage med sig resten af livet. En gestus, du giver hver aften, når du spiller den personlige godnatsang. Følelsen af stolthed og at være elsket har stor betydning for barnets personlige udvikling.

Kirsten, der er mor til Isaac, siger da også i videoen ovenfor: “som han (Isaact, red.) også bliver mere bevidst om, at hans navn er Isaac, så vil han automatisk forbinde det med noget til sig selv og tænke, okay, det er faktisk en sang til mig. Det synes jeg er en hyggelig ting at have givet ham”.

Slumremusikken: afslutningen, der binder putteritualet sammen 

Slumremusikken er det allersidste trin i putteritualet, og det er dét, der binder hele putningen sammen – særligt hvis et af problemerne er mange opvågninger. Elementerne fra den personlige godnatsang går igen i slumremusikken og skaber dermed tråden tilbage til den trygge puttesituation. Vågner dit barn op, kan du liste ind og sætte slumremusikken på, hvor dit barns hjerne vil registrere, at åh, her er noget rart, genkendeligt og på den måde blive hjulpet tilbage i søvnen. Mange forældre har slumremusikken til at spille hele natten igennem, det kan være meget effektivt, hvis dit barn har mange opvågninger. 

Det er altså en kombination af musik, rutine, nærvær og mentale processer, som gør, at den personlige godnatsang skaber søvnmirakler. Hvis du ønsker at hjælpe dit barn med god søvn gennem musik, kan du læse mere og finde de personlige godnatsange lige her.